The Otium Post

The Otium Post

23/05/2015

Pensjonistforbundet raser mot «grisetakling» fra Frp


Pensjonistforbundet raser mot «grisetakling» fra Frp

Frp har sviktet hundretusener av norske gamle, mener generalsekretæren i Pensjonistforbundet.
- Det er intet mindre enn ynkelig, skammelig, ødeleggende og trist. Ynkelig fordi de velger å dobbeltkommunisere overfor velgerne, skriver generalsekretær Harald Olimb Norman i sin blogg på Pensjonistforbundets hjemmeside.
Han kaller Frp-grepet en «grisetakling».
Overfor Aftenposten utdyper han:
- Det er snakk om et trygdeoppgjør for nesten 800.000 alderspensjonister. Da er det usmakelig å bruke dem i et politisk spill, sier Norman.
Han reagerer sterkt på det lekkede internnotatet Aftenposten kunne presentere torsdag.

Harald Norman
FOTO: PRIVAT

Var i forhandlinger med Eriksson

Det ble forberedt til partiets gruppemøte onsdag, der stortingspolitikerne bestemte seg for å fremme forslag om en ekstrabevilgning til landets pensjonister, selv om de trolig vil bli nedstemt i Stortinget.
Initiativet kommer samtidig som deres Fremskrittspartiets egen arbeidsminister Robert Eriksson sitter ansvarlig for trygdeoppgjøret, som trolig vil bety tapt kjøpekraft for norske pensjonister.
- Regjeringen, som inkluderer Frp, er i en heftig dialog med Pensjonistforbundet, men ender med ikke å lytte. Så serverer Regjeringen et tilbud som de står ved, men som Frp ikke stiller seg bak. Det blir ufint spill. Særlig når Frp på toppen av det hele beregner at de neppe får flertall. Det er å kaste blår i øynene på 800.000 alderspensjonister.
- Frp understreker at de gjør dette fordi de faktisk setter pensjonistene først. Stoler du ikke på det?
- Da burde statsråden ha fulgt sitt eget parti fra sekund nummer én. Han burde sagt at «vi enige med Pensjonistforbundet, og derfor gjør jeg mitt for at pensjonistene skal få økt kjøpekraft i 2015». Det gjorde han definitivt ikke.

Mener Frp og Regjeringen faller gjennom

Norman sier Regjeringen ellers har levert en del god eldrepolitikk, men ikke her:
- I trygdeoppgjøret faller de veldig gjennom. Ett av to partier i denne regjering har en helt annen politikk på dette området enn det Regjeringen går inn for. Enten får de stå det løpet helt ut og si at de er avhengige av samholdet i Regjeringen, eller så får de si fra med en gang, at de vil stå for det de har sagt tidligere og levere på det, sier Norman.
Hør denne saken - og andre - bli diskutert i ukens podcast fra Aftenposten her.

Nektet å skrive under avtalen

Resultatet av trygdeoppgjøret blir betraktet som så dårlig at flere av de største organisasjonene som deltok i trygdeoppgjøret - inkludert Pensjonistforbundet - unnlot å skrive under på protokollen. Det har ikke skjedd før, og statsråd Eriksson beklager at det skjedde.
Årets oppgjør medfører at alderspensjoner som er under utbetaling, kun øker med 1,16 prosent fra 1. mai i år.
Ifølge pensjonsreformen skal pensjoner under utbetaling reguleres med lønnsveksten og deretter fratrekkes 0,75 prosent. Når dette skjer samtidig med at årets oppgjør skal korrigere det faktum at pensjonistene i fjorårets oppgjør fikk «for mye» fordi man overvurderte lønnsveksten i fjor, ble resultatet magert.
Frp var ikke en del av forliket bak pensjonsreformen, men har i regjeringsavtalen signert på å følge den opp som regjeringsparti.

Frp forsvarer seg

Arbeidspolitisk talsmann i Frp, Erlend Wiborg, forsvarer fremgangsmåten.
- Det er undelrig hvis Pensjonistforbundet ikke er fornøyd med at Frp nå fremmer et forslag i Stortinget i tråd med det de ønsker. Jeg trodde de var mest opptatt av gjennomslag, og at de nå faller i fellen til Arbeiderpartiet, Sp og de andre partiene der målet er å ta Frp heller enn å gjøre det vi kan for at 700 000 pensjonister ikke skal få redusert pensjon.
- Du mener det er urettferdig å kritisere dere?
- Ja, Pensjonistforbundet vet utmerket godt at en regjering må følge Norges lover. Det er det Robert Eriksson og Regjeringen har gjort. Så tar jeg til orde for å løse saken i år. De kan gjerne fortsette å angripe Frp, men det er rart de ikke heller er glade for å at vi jobber for det de ønsker, sier Wiborg.

Les også:

No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: