The Otium Post

The Otium Post

03/06/2015

Stortinget aksepterer beslutninger på kammerset




Stortinget aksepterer beslutninger på kammerset



KOMMENTAR
TORSTEIN HVATTUM
Oppdatert: 03.06.15 kl.09:44





                         Politikerne i byer som Oslo og Bergen 
                 skal kunne fattte sinebeslutninger uten 
            utidig innblanding fra allmennheten.

Som ventet ble det flertall for at kommuner med et parlamentarisk styresett, skal kunne unnta forberedende saker fra innsyn, inntil politikerne gjør sitt formelle vedtak. Lovendringen trer i kraft umiddelbart, og skal evalueres innen tre år.
Vedtaket er et dramatisk tilbakeslag for alle som er opptatt av at flest mulig skal kunne påvirke beslutninger i offentlig virksomhet. Det kan virke som at politikerne setter sin egen bekvemmelighet foran offentlighetens rett til innsyn i politiske prosesser.

Påvirke hverdagen vår

At dette er hoderystende for mediefolk, gjør kanskje ikke inntrykk på folk flest. Men vær klar over at pressens innsyn i saksdokumenter så tidlig som mulig i en politisk maktkamp, er avgjørende for at du og jeg kan påvirke hverdagen vår.
Gjør mediene jobben sin i kommuner der forslag til viktige politiske beslutninger er offentlig tilgjengelig før det fattes politiske vedtak, er vi sikret en debatt som gir politikerne et bedre grunnlag for å fatte kloke, godt forankrede vedtak.
Et kort tilbakeblikk på bakgrunnen for justiskomiteens beslutning: Sivilombudsmannen fastslo for en tid tilbake at Oslo og Bergen bryter offentlighetsloven når journalister er blitt nektet innsyn i saker som forberedes.
I stedet for å innskjerpe at kommunene følger loven, ønsket stortingsrepresentanter fra Høyre, KrF, Venstre, Frp og Ap å forandre loven, slik at dagens ulovlige praksis blir lovlig. Intet tyder på at Stortinget endrer komiteens innstilling når den behandles kommende uke.
I fjor feiret vi Grunnlovens 200-årsjubileum, en lov som er tuftet på filosofien om innsyn og offentlig debatt. Det er noe klamt ironisk over stortingspolitikernes iver etter å stenge døren for en åpen beslutningsprosess i kommuner med en parlamentarisk styreform.

Krisevarsel fra Bernt

Det er ubegripelig at Stortinget har en sånn hast, uten å utrede konsekvensene av vedtaket. Det er også underlig å konstatere at våre fremste folkevalgte gjør innstramminger mens både kommuneloven og offentlighetsloven står foran en omfattende evaluering og revisjon. Arbeidet skal være avsluttet innen utgangen av november
Enda mer underlig er komiteens henstilling til Stortinget om å be regjeringen ta initiativ til at offentlige institusjoner og etater gjennomgår reglementet for å sikre større åpenhet og innsyn i offentlig virksomhet. I det ene øyeblikk vedtas innstramminger i offentlighetsloven, i det neste kreves større åpenhet.
Under høringen i Stortinget for tre uker siden hevdet jusprofessor Jan Fridtjof Bernt at det kommunale demokrati på mange måter er i krise.
Han har etter alt å dømme et godt poeng.
 twitter:@torsteinhvattum
-------------------------------------------------
Kommentar:

Nettopp hva jeg var redd for i mitt tidligere innlegg.
Snart trenger vi ikke lenger stortingsrepresentanter.
ALLE beslutninger blir forkynt folket foerst etter at de har blitt ratifisert.
De har jo ogsaa fjernet 12 manns juryen i alle domstoler saa vi er godt paa vei til full TTIP tilpasning.  Mangler bare underskriften av vaar forraederiske regjering.

Administrator
THE OTIUM POST





No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: