The Otium Post

The Otium Post

16/06/2014

Norge-stilles-til-veggs-av UN om-menneskerettigheter

Norge-stilles-til-veggs-av UN om-menneskerettigheter





Tror vi alt er som det skal være her i landet? Det kan virke slik, når den årlige offentliggjøringen av menneskerettighetens tilstand i Norge sjelden vekker interesse hos andre enn fagfolk og frivillige organisasjoner.

Hvert år siden 2004 offentliggjør Norsk senter for menneskerettigheter (SMR) årbok om menneskerettigheter i Norge. Idag ble status for 2012 lagt frem. Hendelsen står ikke på redaksjonenes arbeidslister, ikke engang på listene over ting som skjer, men som man ikke ser seg i stand til å rekke over.

Kan den manglende interessen skyldes at vi tror alt i Norge er så strøkent at det uansett bare dreier seg om småtterier? Eller tenker vi at det uansett står så mye verre til i alle andre land? Eller bryr vi oss rett og slett ikke særlig mye om kritikk eller anmerkning fra internasjonale organer som Europarådet eller FN? 

 

Rammer de svakeste

Kanskje er det heller feltets iboende spenning som slår inn. Menneskerettighetene gjelder oss alle, men i et land som Norge er det knapt tilfeldig hvem som blir utsatt for systematiske brudd på disse rettighetene. Det er fanger og andre lovbrytere, psykisk syke, etniske minoriteter og asylsøkere,barn,uførepensjonister og minstepensjonistene bosatt i utlandet som er fratatt alle rettigheter. Noen få fyller nesten alle kriterier.



Skolerett for United Nations :













No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: