The Otium Post

The Otium Post

10/07/2015

Referat fra møte 9 juni mellom Stortinget Kontroll- Konstitusjonskomité og representanter fra Utenlandspensjonistene.





Org. nr.: 994 347 772 
Organisasjonen for deg som søker likeverd og rettferdighet 
for norske eldre og uføre, enten de bor i Norge eller i utlandet! 

Dato: 9 juni 2015

Referat fra møte mellom Stortinget Kontroll- Konstitusjonskomité og representanter fra Utenlandspensjonistene. 


Til Stede:

Fra SKK. 

Martin Kolberg Leder(Ap)
Erik Skutle (H)
Helge Thorheim (FrP)
Komitésekretærene
Thomas Dam
Hanne Koll Larssen 

Fra Utenlandspensjonistene 

Oskar Jørgensen 
Marius Reikerås 
Jan Eilif Mehus 
Jon Kristian Bolkan 


Representantene ble mottatt på en meget hyggelig og folkelig måte. Leder Martin Kolberg åpnet med å spørre om hvorfor vi ønsket møtet med denne komitéen. Svaret ligger i mandatet til denne komitéen

Han understreket også at pga arbeidsmengden ville ikke det bli behandlet før til høsten. Marius Reikerås fokuserte på menneskerettighetene kontra kildeskatten. Å kjøre saken via rettsystemet ville ta vinter og vår. Opp til 10 år. Siden Norge også har tatt menneskeretterklæringen inn i sin Grunnlov, kan det være på sin plass å påpeke et par dommer fra EMD. Ligger i overlevert dokumentasjon..  Marin Kolberg nevnte at byråkratene var et stort problem. 

Erik Skutle ytret at kildeskatten hadde vært diskutert, men at den ble ansett for å være en kompensasjon for at pensjonen ikke ble brukt i Norge. 

Oskar Jørgensen viste til et konkret eksempel på hva det kostet å tvinge en norsk statsborger hjem med familie og barn pga det lille bidraget fra kildeskatten. Dersom bare halvparten av mellom 40-50 tusen pensjonister med familier kom hjem ville hele sosial systemet nærmest bryte sammen.  De har jo ingenting å komme hjem til. 

Jan Mehus fokuserte på at Lov om kildeskatt fra 1/1-2010 slik som den ble praktisert måtte være i strid med Grunnloven §97 og videre også til andre skatteavtaler.  Han viste til Høyesteretts uttalelse i Rederiskattsaken. 

Vedr. Skatteavtaler var Kolberg ikke sikker på kom under §97.  Jan Mehus påpekte at byråkratiet radbrekket lover og avtaler og viste flere eksempler. 

Jon Bolkan nevnte at Stortinget selv hadde kommet til at en utflyttet pensjonist sparte Norge i snitt pr. År ca. 74000,- i 2009. E1 har nå anslått pr. I dag til minst 80000,- Fra NAV er gjennomsnittlig utbet. til utenlands-pensjonistene Kr. 115.000,-  Martin Kolberg ytret at man hadde nok sett mere på inntektsiden enn på utgiftsiden. 

Oskar Jørgensen mente at et utflyttingsregnskap ville være på sin plass. Det ble også fokusert på den enorme forskjellbehandling fra land til land. Selv når skatteobjektene var i Norge ble man diskriminert i forhold til norges befolkning bosatt i Norge. 

Komiteen takket for alle nye opplysninger i saken, at norsk-pakistanere kunne flytte tilbake til Pakistan uten å betale kildeskatt var nytt for dem. 

Martin Kolberg ytret at konklusjonen fra møtet var at en politisk løsning ville være det beste og raskeste istedet for rettsapparatet. 

Det må vel heller ikke stikkes under en stol, jo eldre pensjonisten blir desto mer svekket blir han både fysisk og mentalt. En risikerer derfor at vedkommende ikke klarer de uhjemlede dokumentasjons krav og mister sitt livsgrunnlag og blir tvunget hjem. Vedkommende har jo da krav på et sted å bo og kanskje sykehjemsplass.  Hva koster ikke det? Hva med om han også har familie? 

Vi håper også at KKs medlemmer tar seg tid til å lese overlevert dokumentasjon. 



Vennlig hilsen
Best regards

Jan Mehus/Leder E1.
Tlf: 47 95267106
Thailand Tel. 66810018243
E-mail: j
aneilifmehus@online.no 

------------------------------------------------------

Ettersendt på mail. 

Hei Thomas Dam! 

Takk for et hyggelig møte. Hils også til Martin Kolberg. 

Hvis du husker var Marin Kolberg ikke sikker på om skatteavtaler kom inn under grunnloven §97 om tilbake virkende kraft.  Nå er det slik at en skatteavtale må omgjøres til Norsk Lov og ratifiseres av Stortinget og gis en iverksettelses dato. 

Som eks. Kan jeg nevne den nye skatteavtalen med Tyskland. Denne gir helt andre føringer når det gjelder skatt på pensjoner for emigrerte pensjonister. 

Med andre ord en Ny Lov.  Iht. Grunnlovens §97 kan ikke en Norsk lov være tilbakevirkende. Dvs. Gjelde for alle som har emigrert til Tyskland før 1/1-2015. 

Dette sier HR om Handlingsskattar. 

Når en ny skatt eller avgift er blitt lagt på en tidligere handling eller begivenhet, har rettspraksis uten en nærmere vurdering lagt til grunn at tilbakevirkningen har vært i strid med Grunnloven.” 

Utdrag fra Justis dept. 

Jeg tilføyer at det nok i praksis først og fremst er inngrep som rammer avgrensede grupper pensjonister innenfor folketrygden som vil kunne stride mot Grunnloven § 97.» 

Professor i rettsvitenskap Eivind Smith i ved Universitetet i Oslo skriver i sin artikkel i ”Idunn.no” 2010:  ” Som vist i min bok Konstitusjonelt demokrati (2009) kap. IX.4.4, ligger kjernen strengt tatt bare i at offentlige inngrep må ha hjemmel i rettsreglene på den tid vedkommende handling eller begivenhet finner sted. Dette gjelder uten hensyn til på hvilket rettsområde inngrepet skjer. 

På grunnlag av dette mener E1 at nye skatteavtaler(Norske lover) ikke gjelder for mennesker som har emigrert før iverksettelse av de forskjellige skatteavtaler(Norske Lover) Før 1/1-2010 gjelder ikke lov om kildeskatt på pensjoner selv om byråkratiet ikke respekterer Grunnlov. 

Kan du legge dette ved saksmappen slik at Stortingets KK kan få denne info. når de starter sin vurdering til høsten. Bekreftet av Thomas Dam. 


Vennlig hilsen 
Jan Mehus/Leder Emigrant1


------------------------------------------------------------

Tore Christiansen <tore.christiansen@gmail.com>
7 juli 2015  11:26 AM (5 hours ago)

to Reply, Jan Erik Melhus 
c.c MartinK olberg

Hei ..

Takker for rapporten,ENDELIG ble det et møte med Stortingets Kontroll- Konstitusjonskomité mht. Kildeskatten og dens uheldige virkninger for utenlandsboende pensjonister med pensjon under minsteskattegrensen.

Først- og- fremst er jeg enig med Martin Kolberg at byråkratene er et stort problem,som tolker loven som ´fanden leser bibelen´ uten at regjeringskomitén har kompetanse til motsigelse og dermed ser seg tvunget til å ratifisere ALLE propoposisjoner uten innvendinger. Dette må jo skyldes en feil i vårt lovverk eller unnlatelse til å benytte vårt rettssystem som det var ment. Kanskje nok en ´lett løsning´ for regjeringen til unngåelse av forsinkelser i for dem ´uviktige´ saker?

For at en ny lovproposisjon skal få en lovmessig rettferdig behandling,må det nødvendigvis tilstedevære lik kompetanse på begge sider av bordet som kan enes om et lovrettsmessig så vel som et menneskerettslig resultat. Dette er IKKE tilfelle ved mottak av dagens lovproposisjoner fra embedsverket,som grunnet mangel på kompetanse i regjerings-komitén,godkjennes uten bemerkninger.

Det foreligger her mange lovmessige overskridelser uten at noe gjøres med det:

1. §97 i vår Grunnlov om tilbakevirkende kraft.

2. Lov iht. ECHR om fri ferdsel over landegrenser uten konfiskering av en borgers eiendom

3. Lov iht. ECHR om rett til ekteskap over landegrenser uten konfiskering av en borgers eiendom.

4. Lov om `ALTERATION´ som gjør en avtale mellom to parter UGYLDIG hvis innholdet eller betegnelsen av den avtalen gjelder, i senere tid ENDRES i den hensikt å gjøre avtalens innhold mindre fordelaktig for den tapende part. (Minstepensjonist til pensjonist) (uførepensjonist til uføretrygdet)

5. Spesiell avtale av 1980 mellom Norge og Brasil som sier under art. 25 Non-Discrimination. "En borger av det ene land kan ikke gis mindre fordelaktige skatteforhold enn en borger av det annet land,under samme samme forhold og omstendigheter." 
(fritt oversatt)

7. Forskjeldsbehandling. En liten gruppe minstepensjonister bosatt i utlandet kan ikke forskjeldsbehandles fra minstepensjonistene bosatt i Norge som IKKE betaler kildeskatt,og i tillegg nyter gratis medlemskap og behandling i den Norske Folketrygden. 

Den korrekte behandlingen av minstepensjonistene ved utreise fra Norge skulle i tillegg til fortsatt fritak fra kildeskatten,inbefatte et kompensasjonsbeløp for tapt medlemskap i Folketrygden beløpende seg til et minimum av 15% av deres samlede pensjonsutbetaling. Dessuten full tilbakebetaling av dette ulovlige tyveriet  fra vår pensjon siden 2010.

re.pkt. 1. og 4. over: Jeg mottok i 2003 ved avreise fra Norge til Brasil,en avtale fra Kristiansand Likningskontor at jeg fra 2004 var fjernet fra skattelisten og fritatt fra å betale SKATT til Norge. Da leser jeg det som ALL skatt og at det da foreligger et klart brudd på avtalen med Kristiansand Likningskontor iflg. pkt.4 .

Har også sendt en kopi av denne mailen til Martin Kolberg til underretning.

Takk for at dere holder kildeskatt urettferdigheten på banen selv om det ikke ser ut til å bli behandlet føutpå høsten, med mindre problemet kan bli løst politisk på en tilfredsstillende måte.


Med vennlig hilsen

Tore Christiansen
Costa Verde - Brasil


N.B. Se også min blogg THE OTIUM POST,hittil lest av over 20.000 besøkende, som har kjempet for pensjonistenes rettigheter siden 2009. Da intet nytt har foreligget vedr. kildeskatt protesten,har jeg som du ser konsentrert meg mye i det siste om den nye frihandelsavtalen TTIP mellom USA og EU som vil få store konsekvenser for det norske demokratiet og menneskerettigheter,ikke minst for pensjonister og trygdede.


---------------------------------------------------

Dato: 10 juli 2015

Jurist Iselin Winther - Styremedlem Emigrant1


Betraktninger fra møte mellom Stortinget Kontroll- Konstitusjonskomité og representanter fra Utenlandspensjonistene 9 juni 2015


Det er imidlertidig uklart utfra møtereferatet til SKK- hva vi oppnådde i møtet- utenom at SKK skal lese gjennom dokumentasjonen fra Emigrant1- til høsten............


Målsettingen med møtet var klar utfra brevet som ble sendt i november 2014, vedr. kildeskatten og problemstillingen vis a vis Grl. Paragraf 83.


Skk skal sende problemstillingen til Høyesterett direkte for en uttalelse. Dette punkt er utelatt i møtereferatet til SKK. – Og det er her den farlige juridiske tilnærmingen ligger. Vi  går med dette utenom den vanlige rettsprosessen i rettsapparatet, med 1ste, 2nnen og siste instans, HR.


- Høyesterett skal behandle spørsmålet om kildeskatt administrativt på forespørsel fra SKK. Om denne prosessen er å sidestille som en utømmende prosess i rettsapparatet eller ikke, er av stor betydning og kan diskuteres. I tilfelle ja, kan saken føres direkte inn for Europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, hvilket er vår målsetting.


- Videre er uttalelser fra EMD rådgivende og går dermed tilbake til den norske stat- for omgjøring av loven, hvilket er vårt mål og strategi- ikke- og jeg understreker, å gi problemstillingen tilbake til politikerne- som alle unngår problemstillingen med kildeskatten, unntatt FRP, som har programfestet fjerningen av den, men er så langt i brudd med dette.



Proposisjon fra Jurist Iselin Winther: (slideshow)


---------------------------------------------------



Kommentar:





Administrator
THE OTIUM BLOG






No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: