The Otium Post

The Otium Post

23/03/2016

Robert Kiyosaki spådde finanskrise i 2016 for 14 år siden: –Vi er i rute!

Robert Kiyosaki spådde finanskrise i 2016 for 14 år siden: –Vi er i rute!

e24 - Victoria Armstrong Publisert: 21:49 - 23.03.2016

I 2002 skrev han at en finanskrise ville inntreffe i 2016. Nå, 14 år senere, står Robert Kiyosaki fortsatt ved spådommene.


Robert Kiyosaki har skrevet flere bøker om personlig finans. 
Her avbildet med presidentkandidat og forretningsmann Donald Trump. 
FOTO AFP/ TIMOTHY A. CLARY

Den amerikanske investoren og forfatteren Robert Kiyosaki har skrevet en rekke bøker om penger og finans.

Et av hans mest populære verk, Rich Dad's Prophecy, ble gitt ut i 2002. Der spådde Kiyosaki at året 2016 kom til å by på det største markedskrasjet i historien.

Amerikaneren mente krasjet kommer til å få større effekt på økonomien enn noen tidligere kriser, inkludert finanskrisen i 2009.

LES OGSÅ: Sjeføkonom om Fed-komiteens nye renteanslag: – Overraskende.

Nå har forfatteren uttalt at anslagene hans ser ut til å stemme.

Det var Marketwatch som først omtalte saken.

Kiyosaki sa nemlig følgende om spådommene i et nylig intervju nettstedet:

– Vi er i rute.

Ifølge Kiyosaki er det kombinasjonen av demografi og svak økonomi i flere av de største landene i verden som vil gjøre finanskrisen uunngåelig.

Store pensjonsutbetalinger
I boken skriver Kiyosaki at det amerikanske aksjemarkedet kom til å krasje i 2016, blant annet som følge av det enorme antallet mennesker som forventes å gå ut i pensjon i løpet av året.

Ifølge Kiyosaki ville det bli vanskelig for det amerikanske markedet å holde tritt med antallet pensjonsutbetalinger som er forventet. Det ville resultere i problemer for dem som var på vei over til pensjonisttilværelsen.

LES OGSÅ: «Kongen» av 80-tallets Wall Street er død.

Ifølge tall fra US Census Bureau ble det født rundt 76 millioner mennesker mellom 1946 og 1964 i USA. Det betyr at det er en stor andel av disse som vil fylle 70 i år og i løpet av de neste få årene.

Kina forverrer situasjonen
Videre i intervjuet med Marketwatch sier Kiyosaki at situasjonen for økonomiene rundt om i verden også har en stor effekt på det amerikanske markedet. Han mener land som Kina gjør situasjonen verre.

– Kina har vært i en boble de siste 20 årene. Når Kina slutter å importere, krasjer resten av verden med dem.

I tillegg mener Kiyosaki at et av de største problemene i 2016 er at investorene ikke vet hvor de skal plassere pengene sine.

LES OGSÅ: Kommentar: Derfor bør vi være livredd oljepriser under 30 dollar

– Renteinntekter på sparepenger er omtrent ikke-eksisterende, og det er vanskelig å tjene penger på aksjer fordi aksjeprisene er rekordhøye, sa Kiyosaki til Marketwatch.

I 2002 anbefalte han å investere i gull og sølv, og mente at det var noe av det tryggeste investorer kunne gjøre. 14 år senere mener han fremdeles at det er penger å tjene på metallene.

Oljebremsen er en faktor
I intervjuet med Marketwatch trekker Kiyosaki oljebremsen inn som nok en faktor som kan bidra til at finansmarkedene kan kollapse.

Oljebremsen har herjet med flere økonomier verden rundt, også her på hjemmebane hvor mange tusen jobber har forsvunnet på relativt kort tid som følge av lav oljepris og etterspørsel i markedet.

LES OGSÅ: Clinton hamret løs på dem i januar - selskap i krise kan ramme DNB.

Videre har Kiyosaki spådd at land som Australia og Canada vil bli rammet av krisen først, og at de vil dra resten av økonomiene i verden med seg.

Kiyosaki har gjort stor suksess både som forretningsmann og forfatter i USA. Han har skrevet en rekke bøker, blant annet sammen med Donald Trump. I 2012 beregnet Forbes at han var verdt rundt 80 millioner dollar.

-----------------------------------------------------




Nå er det «alles kamp mot alle» som gjelder i pengeverden

ROAR ØSTGÅRDSGJELTEN
Aftenposten - PUBLISERT: 04.MAR. 2016 15:46

Sjefen for Bank of England, Mark Carney, og hans amerikanske kollega Janet Yellen, har trykt mer penger for å få opp den økonomiske veksten.

Sentralbanker senker renten ned mot eller under null for å svekke sin egen valuta og få opp veksten. De lever på forskudd og skyver problemene foran seg.

 Sjeføkonom Elisabeth Holvik i  Sparebank 1-gruppen  svarer om valutapolitikk i Ukens spørsmål, en fast spalte i Aftenpostens Økonomi- og karrièremagasin hver søndag:

- Sjefen for Bank of England, Mark Carney, hevder at sentralbankene i store vestlige land kjemper en «alles kamp mot alle» når de bruker negativ rente for å stimulere veksten i eget land. Hvorfor skjer dette?

LES OM RENTEKRIGEN
Når flere får høy gjeld, tør ikke sentralbankene å øke renten
- Det henger sammen med krisen i 2008. De underliggende problemene som forårsaket den, er ikke løst. Gjelden hadde i 2008 økt til et ikke bærekraftig nivå, etter  en lang periode med lave renter. Etter 2008 har sentralbanker presset renten ned og trykket penger for å skape vekst, og svekke valutakursen. Samtidig økte politikerne statsgjelden for å stimulere til ny vekst. I dag er man kommet til veis ende.


Sjeføkonom Elisabeth Holvik. - BJØRN SIGURDSØN, NTB SCANPIX

- På hvilken måte?

- Statsgjelden i mange land er så stor og renten er allerede senket ned mot eller under null. Det har vært et slags svarteperspill, der valutakursen ble svekket, først i USA, så i England, Japan og Europa. Da USA i fjor sluttet å trykke mer penger, ble landets valuta så sterk at det rammer veksten i landet. Alle de renteøkninger som sentralbanken Federal Reserve så for seg, kommer ikke fordi valutaen er blitt for sterk. Men ved å svekke valutakursen flyttes problemet til andre land og hjelper bare inntil sentralbanker i andre land svekker sine valutaer enda mer.

- Gjelder dette også Norge?

- Også Norge er sårbar. Etter oljeprisfallet har fastlandsøkonomien fått hjelp av en svak valutakurs. Når andre land svekker sin valuta, må Norges Bank være enda mer aggressiv ved enten å trykke mer penger eller senke renten under null.

Les hva Aftenposten mener om valutakrig: Land har ikke rett til å eksportere problemer
Norges Bank kuttet renten to ganger i fjor til 0,75 prosent. Er det sannsynlig at også Norge innfører negativ rente?

- Jeg tror de stopper ved nullstreken. Men i sine alternative scenarier for den langsiktige utviklingen sier de at de vil senke renten til negativ om veksten blir veldig svak. Dermed sender de et veldig signal til valutamarkedet at også vi vil være med på leken.

- Carney sa under G20-møtet i Shanghai forrige helg at det verden er vitne til, er til syvende og sist et «nullsumspill». Hva mener han?

- Valutakurser måles mot hverandre. Når et land svekker sin valuta, må valutaen i et annet land styrkes. Dette vil sentralbankene bare akseptere til en viss grense. Sveits og Japan har aktivt svekket valutakursen for å få opp veksten. Sverige har senket den allerede negative renten flere ganger.

LES OM NORGES BANK
Ingen kan lenger være sikker på at negative renter ikke kommer til Norge
Hvilke virkninger har dette?

- Felles for dem er at de stimulerer veksten på kort sikt, mens gjelden og boligprisene fortsetter å vokse. De lever på forskudd og skyver problemene foran seg. Vekstmodellen frem mot finanskrisen i 2008 var gjeldsbasert. Denne modellen får mindre og mindre effekt når gjelden øker ytterligere. På toppen kommer den aldrende befolkningen i Japan, EU, USA og Kina som bidrar til å bremse veksten.

- Hva betyr det?

- Det betyr at befolkningsveksten skjer i folkerike, fattige utviklingsland. Dette bidrar ytterligere som pushfaktor til utvandring. Verdens befolkning er ventet å øke med 3 milliarder de nærmeste årene. Det er så mange at det nesten ikke er mulig å forestille seg. I mellomtiden har flere land brukt opp virkemidlene med lav rente, svekket valutakurs og stor gjeld for å få opp veksten. De må erkjenne at denne veksten ikke kommer tilbake. Veksten i USA ser ikke særlig sprek ut og det er også fare for en mye svakere vekst i Kina. Disse to landene har vært de store vekstmotorene de senere årene. Derfor får det som skjer nå, negativ smitteeffekt til andre land.

-------------------------------------------------------



Commentary:







Administrator
THE OTIUM POST





No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: