The Otium Post

The Otium Post

17/06/2014

Den 16.06.2014 vedtok Stortinget lov om endringer i folketrygdloven

Den 16.06.2014 vedtok Stortinget lov om endringer i folketrygdloven, lov om Statens pensjonskasse og enkelte andre lover (tilpasninger til ny uføretrygd i folketrygden og ny uførepensjonsordning for offentlig tjenestepensjon) - uten å ta hensyn til våre protester, ei heller gitt tilbakemeldinger bortsett fra Venstre som lovet å sende protesten til sine representanter.


Pr. dags dato har ikke Stortinget vedtatt forskrift på omregningsregler fra uførepensjon til uføretrygd.


Samtidig sender NAV i disse dager ut informasjonsbrev til alle som mottar uførepensjon. Der heter det bla. at hver enkelt vil motta et vedtaksbrev med detaljer om den nye uføretrygden i løpet av november måned.


Dette er for sent for de som skal søke om frikort i samme måned. Særlig gjelder de som må spesifisere hvor stor andel av uføretrygden som stammer fra offentlige og private tjenester (differensierte skatteavtaler – feks. Belgia og Portugal). Uføretrygden blir kun ett beløp uten skille på tidligere pensjonstyper. Det blir således en umulig oppgave for de uføre å dokumentere dette skillet når de søker om frikort. I tillegg er det uklart hvilke artikler i skatteavtalene uføretrygden skal høre under (ulike formuleringer i artiklene). Det er også stor fare for at de respektive skattemyndigheter vil tolke uføretrygden ulikt i forhold til skatteavtalenes ordlyd. Dette betyr garantert dobbeltbeskatning og ingen frikort grunnet manglende dokumentasjon.


Er det noen av dere som er opptatt av denne problemstillingen? Jeg inviterer til et samarbeid om dette tema hvis det er av interesse.


Mvh.
Chris Bauer

Faktaark: Skattleggingen av uførepensjon legges om fra 2015

Stortinget har vedtatt at folketrygdens uførepensjon skal legges om til en ny uføretrygd fra 2015. Vedtaket forutsetter at den nye uføretrygden skattlegges som lønn. Regjeringen følger nå opp med forslag til nødvendige endringer i folketrygdloven og skatteloven. Skattereglene vil dermed være på plass i god tid før de nye reglene om uførepensjon iverksettes. Med like skatteregler for lønn og uføreytelser blir det enklere for den enkelte å få oversikt over de økonomiske konsekvensene av å bli ufør og av å arbeide mens man mottar uføretrygd.


Skattlegging av ny uføretrygd som lønn innebærer at skattebegrensningsregelen for uføre og særfradraget for uførhet oppheves. I tillegg økes trygdeavgiften og minstefradraget til samme nivå som for lønnsinntekt. Den nye uføretrygden skal økes for å kompensere for skatteøkningen slik at nye uføre i gjennomsnitt kommer noe bedre ut enn med dagens skatteregler. Personer som mottar dagens uførepensjon ved inngangen til 2015 skal få beregnet ny uføretrygd på en slik måte at inntekten etter skatt blir uendret, gitt at man ikke har andre inntekter enn uføreytelsen og kun har standardfradrag.
Regjeringen foreslår at uføreytelser fra andre ordninger enn folketrygden også skattlegges som lønn. Det vil sikre skattemessig likebehandling og et enklere og mer ensartet skattesystem for uføre med tilleggsytelser fra andre ordninger. Det foregår nå et arbeid med å tilpasse uføreytelsen i de offentlige og private tjenestepensjonsordningene til ny uføretrygd fra folketrygden. Det vil være en klar fordel for dette arbeidet at skattereglene for disse ytelsene er fastlagt og kjent. Forslag til endringer i skattereglene for uføreytelser fremmes derfor allerede nå, selv om endringene først skal tre i kraft fra 2015.


De fleste uføre vil komme bedre ut av omleggingen. Enkelte grupper, i hovedsak med relativt høy inntekt, kan få en skatteøkning. I tillegg vil en liten gruppe som kun mottar ytelser fra andre ordninger enn folketrygden, få økt skatt. Dette er hovedsakelig personer med lav uføregrad som ikke får økt brutto uføreytelse. Finansdepartementet vil komme tilbake med overgangsregler som letter overgangen til nye skatteregler for denne gruppen.

Se Prop. 1 LS (2012-2013) Skatter, avgifter og toll kapittel 4





No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: