The Otium Post

The Otium Post

05/03/2014

Solid resultat i Folketrygdfondet

Folketrygdfondet fikk sitt tredje beste år i historien med en avkastning på 15,7 prosent i fjor. 


Stiller meg derfor helt uforstående til grunnen for innføringen av 15% kildeskatt på våre opptjente pensjoner. Vi er jo aksjonærene i dette fondet,hvor er VåR avkastning?

 

Det investerer pengene i aksjer og omsettelige rentepapirer i Norge og Norden, mens Oljefondet bare investerer i utlandet.Folketrygdfondet fikk 15,7 prosent avkastning i fjor. Dette er et lite hakk bak Oljefondet som klarte 15,9 prosent.

Kraftig oppgang i aksjemarkedene er hovedårsaken til Folketrygdfondtes gode resultat.

 

Gammelt fond

Fondet stammer fra slutten av 1960-tallet og skulle opprinnelig være en sparekonto for den nye folketrygden. Det ble i noen år tilført penger for å betale fremtidens pensjoner. Men etterhvert ble disse betalingene heller tatt rett fra statbudsjettet og ut til pensjonistene. Pengene som var satt inn i fondet ble likevel værende der, og  fondet fikk sin egen administrasjon og styre. Fondet forvalter nå pengene i form av investeringer i nordiske aksjer og rentepapirer.

 

Slo ikke markedet

Men i motsetning til Oljefondet klarte ikke Folketrygdfondet å slå resten av markedet. Fondet fikk en avkastning som var 0,9 prosentenheter dårligere enn den referanseindeksen fondet blir målt mot.


Vi har en langsiktig investeringsstrategi, og vi må regne med at vi i perioder ikke oppnår meravkastning. Gjennom finanskrisen gjorde vi det bedre enn markedet, men vi i perioder med sterk vekst kan forvente å få relativt svakere resultater, sier Svarva.

I Oljefondet klarte forvalterene å gjøre det bedre enn resten av markedet i fjor ved å investere smartere enn andre. Meravkastningen i Oljefondet var 1 prosentenhet. I Folktrygdfondet var det aksjeinvesteringene som gjorde det dårligere enn resten av markedet, mens de omsettelige rentepapirene gjorde det bedre.

Ved utgangen av 2013 var markedsverdeien av Folketrygdfondet 167,8 milliarder kroner.  Det statlige fondets største investeringer var i de delvis statseide selskapene Statoil, Telenor og DNB. Disse tre store selskapene alene står for 23 prosent av fondets verdi.
Oljefondet var til sammenligning verdt 5038 milliarder kroner ved utgangen av 2013.



No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: