The Otium Post

The Otium Post

04/08/2014

200.000 mennesker omringet av ISIL

200.000 mennesker omringet av ISIL

Den islamistiske opprørsgruppen ISIL tok i helgen kontroll over flere byer i Irak. Søndag ble byene Sinjar og Zumar, samt flere andre landsbyer i samme området nord i landet, erobret av opprørerne. I tillegg kontrollerer opprørerne nå fem oljeinstallasjoner i samme området.

- Vi er i alvorlig fare. Den irakske og kurdiske regjeringen må gripe inn for å redde livene våre, ellers så risikerer vi å bli drept alle sammen, sa flyktningen Ayas Khalaf på telefon fra fjellområdet til nyhetsbyrået DPA søndag.

         Les også: Nye ISIL erobringer

 

Signaliserte massehenrettelser

– Siden de har kontroll over et stort oljeraffineri og i tillegg nå har tilgang på vannet, er det i praksis sånn at de kan stoppe både kloakkanlegg, strømforsyning og vannforsyning. Derfor spekuleres det i om de nå ønsker å få kontroll over infrastruktur i Irak, slik at det gir dem et grep om Bagdad, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit til NRK.

I følge FN rømte så mange som 200.000 mennesker fra kampene i de to byene. Flyktningene er nå fanget i et svært ugjestmildt fjellområdet, og de islamistiske opprørerne har tatt kontroll over nærliggende områder. Ifølge nyhetsbyrået DPA er det flere hundre yezidi-familier blant flyktningene
Frem til søndag var de to byene under kurdisk kontroll. Fredag begynte offensiven fra ISILs' side, og jihadistene angrep en kurdisk kontrollpost og drepte 14 kurdiske soldater.

Etter harde kamper klarte opprørerne å ta seg inn i byen. I følge Reuters heiste de sine svarte flagg over byen, som tidligere har signalisert massehenrettelser av motstandere som er tatt til fange.

En innbygger i Sinjar fortalte nyhetsbyrået AP at opprørerne sprengte flere religiøse områder i filler. Tidligere i sommer rensket ISIL Iraks nest største by, Mosul, for kristne. Det har også kommet meldinger om plyndring av andre religiøse områder.
Mens opprørerne i ISIL tilhører en svært streng retning innen sunniislam, er yezidismen en religion som er påvirket både av islam, kristendom og zoroastrisme.

 

Frykter matmangel i de store byene

Helgens kamper ble rapportert spredt til omkringliggende områder, deriblant området rundt den viktige demningen i Mosul. Demningen gir elektrisitet til innbyggerne i Iraks nest største by, og er dermed svært viktig for både opprørere og myndigheter.
Kurdiske tjenestemenn sa søndag at de fortsatt har kontroll over demningen, og at ISIL dermed ikke hadde lykkes i helgens kamper.
I tillegg til å leve i frykt for islamistenes brutaliteter, lever innbyggerne i de store byene nå med bekymring om en mulig matmangel.
- Hele butikken min ble utsolgt den første dagen etter at ISIL tok kontroll over Mosul tidligere i sommer, sier Amir Sameer til Al Jazeera.
Han forteller at innbyggerne nå sikrer seg med mat og andre nødvendigheter så langt det lar seg gjøre. I følge FN har matprisene økt med minst 30 prosent de siste to månedene, og gass-prisene har økt kraftig.
En talsmann for FAO anslår at så mange som 10 millioner mennesker kan stå i fare for å oppleve matmangel. ISIL kontrollerer hovedveien mellom Mosul og Bagdad, samt grenseområdet mot Tyrkia.  Dermed har opprørerne mulighet til å kontrollere distribusjonen av matvarer til folket.

 

Har akutt behov for vann og mat

FNs spesialutsending til Irak, Nickolay Mlandenov, sa søndag at det nå utspiller seg en humanitær krise i landet.

- FN er alvorlig bekymret for sikkerheten til de sivile. Den humanitære situasjonen er alvorlig, og flyktningene har akutt behov for mat, vann og medisiner, fortsatte Mlandenov.

I følge FN er flere av de 200.000 flyktningene som rømte fra helgens kamper, nå fanget i et svært ugjestmildt og hardt område. Flere av flyktningene som måtte forlate Sinjar i helgen, har tidligere flyktet fra andre byer som nå er under islamistenes styre. Sommerens voldsoffensiv i Irak er den verste krisen landet har sett siden amerikanske tropper trakk seg ut i 2011.

Dør av tørste og utsatt for massakre :

______________________________________




No comments:

Post a Comment

Enter your comments here: